Як обскубти гусака?

Як обскубти гусака?

Які теплі рукавиці виходять з гусячого пуху! І не тільки рукавиці, а й пальто, куртки, ковдри і подушки.

І все це можна зробити, якщо у вас у дворі є гуси. Адже перо і пух водоплавної птиці, і насамперед гусей, незамінні як набивного матеріалу. Зносостійкість гусячих пера та пуху становить мінімум

25 років. Найбільшу цінність представляє перо-пухова сировина, отримане методом прижиттєвого общіпування птиці. У його основі лежить природна зміна оперення (линька), що протікає у молодняку в певному віці, а у дорослих птахів після закінчення яйцекладки. Процес зняття пера у гусей при почалася природної линьки проходить безболісно для птахів, оскільки старе перо виштовхується новим, зростаючим.

Висмикування пера не заподіює гусям болю. Якщо ви вирощуєте гусенят для заміни (ремонту) стада дорослих гусей (нагадаємо, що батьківське поголів’я щорічно оновлюють на одну третину), то у віці 120 -126 днів ощипка дає максимальний ефект. У цей час від кожного гусеняти можна зібрати 90 100 г сировини, у тому числі 3035 г пуху. Дорослих гусей при сезонної яйцекладці можна обскубувати двічі на рік.

Перший раз в кінці травня початку червня, другий через 78 тижнів (наприкінці липня — початку серпня). При двох циклах яйцекладки гусей обскубують один раз в році в кінці травня — початку червня. Якщо гусок використовують як наседок, обскубувати їх не можна. Перед Ощипко необхідно провести пробне висмикування невеликого числа пір’я на різних ділянках тіла птаха, в основному на животі.

Якщо перо виходить легко, має білий і сухий очин, можна приступати до Ощипко. Якщо частина очина наповнена кров’ю або рідиною, отже зростання пера ще не завершився, і гусей обскубувати рано. Висмикування незрілих пір’я турбує птицю, у неї сповільнюється зростання нового пера.

Наявність недозрілих пір’я також свідчить про те, що пух ще не сформувався. Щоб отримані перо і пух були чистими, за день до Ощипко дайте гусям можливість добре покупатися.

ЯК ЖЕ ПРАКТИЧНО ЗДІЙСНИТИ Общипування ГУСЕЙ? Сядьте на стілець і покладіть гусака собі на коліна спиною вниз і від себе ногами. Ноги, для зручності, краще зв’яжіть. Тепер відігніть шию птиці назад і притримуйте в такому положенні ліктем лівої руки. Слідкуйте, щоб крила були притиснуті до спини.

Інакше птах буде розмахувати ними і може травмувати себе. Перш ніж приступити до общипування гусака, кілька разів проведіть правою рукою по пір’ю проти напрямку їх росту, щоб встановити наявність або відсутність молодих, зростаючих пір’їнок і переконатися в цілісності шкірних покривів. Починайте обскубувати гусака від кінця кіля грудної кістки. Видаливши все пір’я на задньому ділянці черевця, знімайте їх з переднього до підключичної западини, а потім приступайте до задньої частини і тулубу. Спочатку вищипують пір’я і тільки потім пух.

Ні в якому разі не робіть цього одночасно. Щоб не пошкодити шкіру, захоплюйте вказівним і великим пальцями правої руки невелику кількість пір’я і висмикуйте їх у напрямку зростання. Не знімайте пір’я з голови, крил, верхній частині щей, зоба, хвоста і стегон. Основну масу пера та пуху знімають з нижньої частини тулуба гусака. Крім того, обскубують задній ділянку спини.

З цих місць знімають все дрібне перо. Пух же з зазначених частин тіла птаха не видаляється повністю, а тільки розріджується до такої міри, щоб не було оголених місць. Якщо дотримуватися всіх правил, при общипування гуси поводяться спокійно, не кричать і не чинять опору. Ощіпанних гусей тримають у дворі в загороді до наступного дня або випускають на пасовище за умови, що воно розташоване недалеко від будинку. Після Ощипко гусям протягом 2-3 тижнів необхідно давати комбікорм, який містить 17-18 `/: сирого протеїну.

У раціон птиці обов’язково повинні бути включені корми тваринного походження (рибна, м’ясо-кісткове борошно), багаті серосодержащими амінокислотами. В умовах правильного утримання і годівлі оперення у гусей повністю відновлюється через 1, 5 місяці. Якщо з якихось причин ви не проводили прижиттєву Ощипко гусей, то перо і пух аналогічної якості можна отримати після забою птиці, знявши їх «СУХИМ» методом. Загорніть тушку гусака в чисту матерію і потримайте над парою протягом J декількох хвилин.

Потім приступайте Ощипко. Дрібне, середнє і велике перо збирають окремо, а після знімають пух.

Не змішуйте його з пером. Перо і пух з живої птиці цінуються вище. гусей широко практикується в Угорщині Болгарії, Німеччини та деяких інших країнах.

Вікторія МЕЛЬНИК, зоонженер.

Як обскубти гусака?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!




Комментарии закрыты